Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Φαινκυκλιδίνη

2
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Φαινκυκλιδίνη

Η φαινκυκλιδίνη, κοινώς γνωστή με το ακρωνύμιό της PCP, ή με το όνομα της οδού «άγγελος σκόνη», είναι ένα διαχωριστικό αναισθητικό, που χρησιμοποιείται τώρα πιο συχνά ως ψυχαγωγικό φάρμακο. Το PCP δεν ήταν ποτέ τόσο δημοφιλές στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο στις ΗΠΑ, όπου είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ψυχαγωγικό φάρμακο.

Το φάρμακο είναι γνωστό για τη συσχέτισή του με τη βίαιη και ψυχωτική συμπεριφορά που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους όταν το χρησιμοποιούν. Η PCP είναι παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1979 ως ουσία κατηγορίας Α ελεγχόμενη βάσει του νόμου περί κατάχρησης ναρκωτικών του 1971. Οι κυρώσεις για κατοχή PCP είναι έως επτά χρόνια φυλάκιση, απεριόριστο πρόστιμο και έως ισόβια και απεριόριστο πρόστιμο για προμήθεια του φαρμάκου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα κατηγορίας Α, ανατρέξτε στη βάση γνώσεων μας.

Το PCP είναι ένα διασπαστικό αναισθητικό. Τα διασχιστικά ναρκωτικά είναι μια υποκατηγορία παραισθησιογόνων που αλλάζουν την αντίληψη της όρασης και του ήχου και προκαλούν αισθήματα απομάκρυνσης από το περιβάλλον. Προκαλούν επίσης παραισθήσεις και μια κατάσταση που μοιάζει με όνειρο.

Το αναισθητικό είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως και οδηγεί σε προσωρινή απώλεια της αίσθησης ή της επίγνωσης. Η λέξη «αναισθησία» σημαίνει «απώλεια της αίσθησης». Τα αναισθητικά χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια δοκιμών και χειρουργικών επεμβάσεων για να μουδιάσουν αισθήσεις σε ορισμένες περιοχές του σώματος ή να προκαλέσουν ύπνο. Αποτρέπει τον πόνο και την ενόχληση και επιτρέπει τη διενέργεια διαφόρων ιατρικών διαδικασιών.

Η φαινκυκλιδίνη χρησιμοποιήθηκε ως αναισθητικό μέχρι το 1965, οπότε και διακόπηκε λόγω των ανησυχητικών παρενεργειών της. Το PCP χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950 ως αναισθητικό και έγινε δημοφιλές στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 ως ψυχαγωγικό φάρμακο. Η φαινκυκλιδίνη χρησιμοποιείται τώρα κυρίως για ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τις επιδράσεις της που αλλάζουν το μυαλό.

Στην καθαρή του μορφή, το PCP είναι μια λευκή κρυσταλλική σκόνη. Πωλείται σε μορφή χαπιού, δισκίου ή κάψουλας και οι χρήστες είτε το καταπίνουν, το ρουθούνι, το καπνίζουν ή το αναμιγνύουν με ένα υγρό και το κάνουν ένεση. Το PCP μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αποκομμένοι από το σώμα τους και μπορεί να διαστρεβλώσει την αντίληψή τους για την πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένου του τι μπορούν να δουν και να ακούσουν.

Μπορεί η φαινκυκλιδίνη να είναι εθιστική;

Η φαινκυκλιδίνη είναι ένα εθιστικό φάρμακο καθώς επηρεάζει τη χημική σύνθεση του εγκεφάλου. Καθώς υπάρχει μια τόσο σημαντική αλλαγή στην κατάσταση συνείδησης μετά τη λήψη PCP, αυτό καθιστά πιθανό ότι κάποιος μπορεί να εξαρτηθεί από το φάρμακο μετά από μακροχρόνια χρήση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει σωματικές και πνευματικές επιθυμίες.

Τα κοινά συμπτώματα του εθισμού με PCP είναι:

Η εμπειρία που έχει κάποιος μετά τη λήψη PCP μπορεί να ποικίλλει πολύ και απρόβλεπτα ανάλογα με το άτομο που παίρνει το φάρμακο και την ψυχική του κατάσταση πριν πάρει το φάρμακο και είναι αδύνατο να προβλεφθούν ποια συμπτώματα θα εμφανιστούν.

Ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο ενός ατόμου και τον καθιστά ανίκανο να ελέγξει τη χρήση ενός νόμιμου ή παράνομου, ναρκωτικού ή φαρμάκου. Όταν κάποιος είναι εθισμένος στα ναρκωτικά, μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ουσία ακόμα κι αν του προκαλεί βλάβη. Ο εθισμός στα ναρκωτικά ονομάζεται επίσης διαταραχή χρήσης ουσιών και επηρεάζει τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά ενός ατόμου.

Ουσίες όπως το αλκοόλ, η κάνναβη και η νικοτίνη είναι επίσης ναρκωτικά. Ο κίνδυνος να εθιστείτε σε ένα ναρκωτικό θα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του ναρκωτικού. Ορισμένα φάρμακα ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο εθισμού από άλλα ναρκωτικά.

Για παράδειγμα, τα οπιοειδή παυσίπονα μπορούν να προκαλέσουν εθισμό πιο γρήγορα από άλλα φάρμακα. Οι άνθρωποι εθίζονται στα ναρκωτικά για πολλούς λόγους, όπως οικογενειακό ιστορικό, κοινωνικά προβλήματα, για να ξεφύγουν από τραύματα του παρελθόντος ή απλώς επειδή αρχικά απολαμβάνουν την εμπειρία λήψης ναρκωτικών.

Η χρήση ναρκωτικών γίνεται εθισμός όταν δεν έχετε πλέον τον έλεγχο της χρήσης ναρκωτικών ή της απόφασής σας να πάρετε ναρκωτικά.

Οι περισσότεροι χρήστες PCP χρησιμοποιούν το φάρμακο κατά διαστήματα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν μια ανοχή και να εθιστούν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εθισμό, ανατρέξτε στη βάση γνώσεων μας.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η φαινκυκλιδίνη;

Η φαινκυκλιδίνη αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1950 ως ενδοφλέβιο αναισθητικό. Ωστόσο, η χρήση του στους ανθρώπους διακόπηκε λόγω των παρενεργειών του, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης των ασθενών σε διέγερση, παραληρηματική διάθεση και παράλογη συμπεριφορά. Απαγορεύτηκε τόσο ως ανθρώπινο όσο και ως κτηνιατρικό φάρμακο. Σήμερα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν PCP ψυχαγωγικά λόγω των παραισθησιογόνων επιδράσεων που αλλάζουν το μυαλό.

Πώς γίνεται η κατάχρηση της φαινκυκλιδίνης;

Το PCP είναι ένα ισχυρό παραισθησιογόνο και αναισθητικό που είναι γνωστό ότι προκαλεί ακανόνιστη και βίαιη συμπεριφορά στους χρήστες του. Αν και είναι λιγότερο εθιστικό από κάποιες άλλες ουσίες, είναι παράνομο και θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο. Οι άνθρωποι που έχουν πειραματιστεί με παραισθησιογόνα όχι μόνο έχουν διαπράξει ακανόνιστες, βίαιες ενέργειες εναντίον του εαυτού τους και των άλλων, αλλά έχουν κάνει και ακραίες αλλαγές στη ζωή τους αφού πέρασαν από την εμπειρία.

Στην πιο αγνή του μορφή, είναι λευκή σκόνη αλλά μπορεί επίσης να είναι λάδι, υγρό, κρύσταλλο ή χάπι. Το PCP μπορεί να ληφθεί με διάφορους τρόπους. Το χρώμα εξαρτάται από τη μορφή του PCP και πόσο καθαρό είναι. Το λάδι PCP είναι κίτρινο και η σκόνη PCP μπορεί να κυμαίνεται από λευκό έως ανοιχτό καφέ.

Μπορεί να ροχαλιστεί ως σκόνη, να ληφθεί ενδοφλεβίως ως υγρό και επίσης συνήθως καπνίζεται. Το PCP σε υγρή μορφή μπορεί να ψεκαστεί πάνω από φυτική ύλη, για παράδειγμα καπνό ή μαριχουάνα. Εάν ένα τσιγάρο έχει βυθιστεί σε υγρό PCP, αυτό ονομάζεται υγρό ταρίχευσης.

Πώς επηρεάζει η φαινκυκλιδίνη τον οργανισμό;

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της PCP περιλαμβάνουν:

Το φάρμακο προκαλεί επίσης ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών επιδράσεων, όπως:

Το PCP μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη του ατόμου και την ικανότητα επεξεργασίας συναισθημάτων ή εκμάθησης νέων πληροφοριών. Εάν το PCP χρησιμοποιείται σε χαμηλότερα επίπεδα, μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση με το αλκοόλ.

Είναι γνωστό ότι δίνει στους χρήστες μια ψευδή αίσθηση δύναμης, δύναμης και αήττητου. Εάν χρησιμοποιηθεί σε υψηλότερες δόσεις, το PCP μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με σχιζοφρένεια, ψύχωση και άλλες ψυχικές ασθένειες που προκαλούν παραισθήσεις. Ορισμένοι χρήστες PCP υποφέρουν από συχνές και έντονες αναδρομές παραισθήσεων και άλλες ψυχικές διαταραχές μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας χρήσης του.

Η έναρξη των επιδράσεων της PCP είναι ταχεία, συνήθως εντός 1-5 λεπτών όταν η PCP καπνίζεται ή χορηγείται με ένεση και εντός 30 λεπτών εάν λαμβάνεται από το στόμα ή με ρουφηξιά. Τα αποτελέσματα της PCP συνήθως αρχίζουν να μειώνονται μετά από 4-6 ώρες. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να μην επιστρέψει πλήρως στην κανονική του κατάσταση παρά μόνο μετά από 24 ώρες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της Φαινκυκλιδίνης;

Η συγκέντρωση του PCP μπορεί να ποικίλλει πολύ όταν πωλείται στο δρόμο. Πολλά παράνομα δείγματα περιέχουν άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες και, όπως συμβαίνει με άλλα παράνομα ναρκωτικά, αυτό αποτελεί πρόσθετο κίνδυνο. Δεν μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι τι ακριβώς παίρνετε ή πώς θα αντιδράσετε σε αυτό. Το PCP έχει βρεθεί ότι αναμιγνύεται με άλλα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, η έκσταση και η κεταμίνη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ecstasy, ανατρέξτε στη βάση γνώσεων μας.

Η φαινκυκλιδίνη μπορεί να είναι εθιστικό φάρμακο.

Τα κοινά συμπτώματα εθισμού στα ναρκωτικά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Η λήψη PCP μπορεί επίσης να προκαλέσει ακραίες ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να είναι επικίνδυνες. Οι ψευδαισθήσεις, το παραλήρημα, η παράνοια και η αποπροσωποποίηση μπορεί να αναγκάσουν τους χρήστες PCP να συμπεριφέρονται με ακανόνιστο και ανεξέλεγκτο τρόπο που μπορεί να είναι επικίνδυνος τόσο για τους ίδιους όσο και για άλλους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικής και βίαιης συμπεριφοράς. Το PCP έχει συνδεθεί με πολυάριθμους φόνους και αυτοκτονίες, καθώς και με πολλά επεισόδια αυτοτραυματισμού. Η τακτική λήψη PCP για μια χρονική περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και εξάρτηση.

Τα άτομα που χρησιμοποιούν PCP τακτικά μπορούν να χρησιμοποιούν και άλλες ουσίες για να ανακουφίσουν ορισμένες από τις πιο προβληματικές παρενέργειές του ή να ενισχύσουν τις επιδράσεις του PCP. Οι επιδράσεις της PCP μπορεί να ενταθούν από άλλες ουσίες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων, ενώ ορισμένα άλλα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν επικίνδυνα με την PCP. Το αλκοόλ θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται καθώς η ανάμειξη αλκοόλ με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο αυξάνει τους κινδύνους των επιπτώσεων του φαρμάκου.

Όπως με κάθε άλλο φάρμακο, η λήψη ναρκωτικών και η οδήγηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και είναι παράνομη. Εάν σας πιάσουν να οδηγείτε υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ, ενδέχεται να λάβετε ένα μεγάλο πρόστιμο, απαγόρευση οδήγησης ή ποινή φυλάκισης.

Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις της Φαινκυκλιδίνης

Οι άμεσες, βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης PCP μπορεί να περιλαμβάνουν:

Εάν ληφθεί σε υψηλές δόσεις, η χρήση PCP μπορεί να οδηγήσει σε:

Η φαινκυκλιδίνη είναι ψυχολογικά εθιστική. Εάν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε ένα φάρμακο στο οποίο είστε εθισμένοι, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίσετε συμπτώματα στέρησης.

Το πρώτο στάδιο της απόσυρσης φαρμάκων είναι γνωστό ως φθίνουσα πορεία.

Αυτό είναι όπου η χημεία του εγκεφάλου σας επιστρέφει σταδιακά στο φυσιολογικό καθώς το φάρμακο αρχίζει να φθείρεται. Εάν δεν πάρετε άλλα φάρμακα, τα συμπτώματα στέρησης θα συνεχιστούν. Τα συμπτώματα στέρησης ναρκωτικών μπορεί να είναι τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Τα συμπτώματα στέρησης φαρμάκων μπορεί να περιλαμβάνουν:

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης PCP θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα:

Αυτά τα προβλήματα μπορεί να συνεχιστούν πολύ μετά τη διακοπή της χρήσης ναρκωτικών. Στους νέους, η χρήση PCP μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την ανάπτυξη και να επηρεάσει τη μάθηση.

Ποιες είναι οι διαφορετικές μορφές της Φαινκυκλιδίνης;

Το PCP διατίθεται σε σκόνη, δισκία, κρύσταλλο, κάψουλα και υγρή μορφή. Πωλείται συνήθως σε σκόνη και υγρή μορφή.

Λήψη υποστήριξης για τον εθισμό σας στα ναρκωτικά

Εάν χρειάζεστε θεραπεία για τον εθισμό στα ναρκωτικά, δικαιούστε να λάβετε θεραπεία για αυτό από το NHS. Μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας ή να επικοινωνήσετε με την τοπική φαρμακοβιομηχανία. Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει αξιολόγηση των αναγκών σας και μπορεί να σας παραπέμψει για θεραπεία.

Υπάρχουν επίσης διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών που μπορούν να σας προσφέρουν υποστήριξη. Υπάρχουν επίσης ιδιωτικά προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών. Αυτά μπορεί να είναι πολύ ακριβά. Ωστόσο, περιστασιακά μπορούν να γίνουν παραπομπές μέσω του NHS.

Εάν εσείς ή κάποιος άλλος χρειάζεστε επείγουσα βοήθεια μετά τη λήψη ναρκωτικών ή το ποτό, καλέστε το 999 για ασθενοφόρο. Κάποιος θα χρειαστεί ασθενοφόρο εάν είναι αναίσθητος ή έχει δυσκολία στην αναπνοή.

Θα πρέπει επίσης:

Οι κυβερνητικές στατιστικές δείχνουν ότι 275.896 ήταν σε επαφή με υπηρεσίες θεραπείας ναρκωτικών και αλκοόλ μεταξύ Μαρτίου 2020 και Απριλίου 2021 με 130.490 άτομα να ξεκινούν θεραπεία για τη χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ μεταξύ 2020 και 2021.

Εάν θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην υποστήριξη για τον εθισμό σας στα ναρκωτικά, μπορείτε να επισκεφτείτε το ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ιστοσελίδα ή καλέστε στο 0300 123 6600 όπου θα σας βοηθήσουν να βρείτε τοπικές υπηρεσίες θεραπείας κοντά σας.

Για περαιτέρω ανάγνωση σχετικά με τα εθιστικά ναρκωτικά, ανατρέξτε στη γνωσιακή μας βάση.

Schreibe einen Kommentar