Όλα για την ακράτεια ούρων | Αιτίες, συμπτώματα, πρόληψη

2
Όλα για την ακράτεια ούρων |  Αιτίες, συμπτώματα, πρόληψη

Η ακράτεια ούρων σπάνια μιλάει ανοιχτά καθώς είναι ένα ενοχλητικό ζήτημα. Ωστόσο, είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα που επηρεάζει περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. αυτό αντιστοιχεί στο 5% περίπου του πληθυσμού.

Εκτιμάται από Ακράτεια Η.Β ότι, μέχρι σήμερα, περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ακράτεια ούρων, που είναι το 5-10% του πληθυσμού. Το γεγονός ότι πολλοί πάσχοντες από ακράτεια δεν επισκέπτονται καν γιατρό σημαίνει ότι αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερο.

Τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης και η ακράτεια ούρων μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο, η ακράτεια ούρων είναι πιο διαδεδομένη σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, και έρευνα διαπιστώνει ότι είναι δύο φορές πιο διαδεδομένος σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, πάνω 10% των ανδρών άνω των 65 ετών έχουν ακράτεια ούρων σε κάποιο βαθμό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 24% των ηλικιωμένων προσβάλλονται από ακράτεια ούρων. Από αυτούς τους ηλικιωμένους που νοσηλεύονται σε ιδρύματα, το 30-60% επηρεάζεται από ακράτεια ούρων.

Τι είναι η ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια ούρων είναι η ανεξέλεγκτη διαρροή ούρων από την ουροδόχο κύστη. Η ποσότητα της διαρροής ούρων διαφέρει από άτομο σε άτομο, όπως και η ώρα της ημέρας ή η κατάσταση που εμφανίζεται. Τα κοινά προβλήματα ακράτειας ούρων περιλαμβάνουν την επείγουσα ανάγκη ούρησης, τη διαρροή της ουροδόχου κύστης και την ενούρηση στο κρεβάτι.

Είναι ευρέως κατανοητό ότι η ακράτεια ούρων είναι ένα ευαίσθητο θέμα υγείας και πολλοί άνθρωποι μπορεί να καθυστερήσουν τη θεραπεία για αρκετά χρόνια λόγω αμηχανίας ή ντροπής.

Η ακράτεια ούρων μπορεί να είναι οδυνηρή και κοινωνικά ενοχλητική. Μπορεί να είναι η αιτία προβλημάτων προσωπικής υγείας και υγιεινής και μπορεί να περιορίσει την απασχόληση και τις εκπαιδευτικές ή κοινωνικές ευκαιρίες και ευκαιρίες αναψυχής.

Τι προκαλεί την ακράτεια ούρων;

Το ουροποιητικό σύστημα φιλτράρει, αποθηκεύει και απομακρύνει τα απόβλητα από το σώμα και αποτελείται από:

Η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα στηρίζονται και συγκρατούνται στη θέση τους από μια σφεντόνα μυών που ονομάζονται μύες του πυελικού εδάφους που κρατούν την κύστη κλειστή. Το πυελικό έδαφος αποτελείται από στρώματα μυών που εκτείνονται σαν σφιχτή αιώρα από το ηβικό οστό στο μπροστινό μέρος μέχρι τη βάση της σπονδυλικής στήλης. Υπάρχει ένα άνοιγμα μέσω του πυελικού εδάφους για την ουρήθρα. Γύρω από το άνοιγμα προς την ουρήθρα υπάρχει μια σφιχτή κυκλική ζώνη μυών που ονομάζεται σφιγκτήρας. Αυτό λειτουργεί σαν βαλβίδα και είναι συνήθως κλειστή.

Όταν οι μύες του πυελικού εδάφους είναι δυνατοί, η κύστη στηρίζεται καλά στη λεκάνη και ο σφιγκτήρας θα ελέγχει τη ροή των ούρων με αξιοπιστία. Η ουροδόχος κύστη συνήθως αποθηκεύει τα ούρα μέχρι το άτομο να επιλέξει να τα αδειάσει. Μόλις γεμίσει η κύστη, ο εγκέφαλος στέλνει ένα σήμα στην ουροδόχο κύστη ότι είναι ώρα για ούρηση.

Εάν οι μύες του πυελικού εδάφους είναι εξασθενημένοι, οι σφιγκτήρες μπορεί να μην κλείνουν τόσο σφιχτά επιτρέποντας τη διαρροή από την ουροδόχο κύστη. Η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια διαρροή ούρων, όπου ο έλεγχος του σφιγκτήρα των ούρων είτε χάνεται είτε εξασθενεί. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο ουρεί όταν δεν το θέλει.

Ποια είναι τα είδη της ακράτειας ούρων;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακράτειας ούρων:

Αυτοί οι τύποι ακράτειας ούρων έχουν διαφορετικές αιτίες, χαρακτηριστικά και αιτίες διαρροής ούρων. Η γνώση του τύπου της ακράτειας ούρων είναι συχνά σημαντικό μέρος του σχεδίου διάγνωσης και θεραπείας για την ακράτεια ούρων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων;

Το κύριο σύμπτωμα της ακράτειας ούρων είναι η διαρροή ούρων. Αυτό μπορεί να είναι ένα συνεχές στάζει ούρων ή μια περιστασιακή εμπειρία διαρροής. Μερικά από τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων μπορούν να βρεθούν σε όλους τους διαφορετικούς τύπους. Ωστόσο, πολλά είναι μοναδικά για τον συγκεκριμένο τύπο ακράτειας.

Εάν έχετε επείγουσα ακράτεια ή υπερδραστήρια κύστη, μπορεί:

Ακόμα κι αν είστε σε θέση να πάτε στην τουαλέτα εγκαίρως όταν αισθανθείτε μια επιθυμία για ούρηση, η απροσδόκητη συχνοουρία και η νυχτερινή ούρηση μπορεί να διαταράξουν τη ζωή σας.

Εάν έχετε ακράτεια από στρες μπορεί:

Εάν έχετε μικτή ακράτεια μπορεί να εμφανίσετε μερικά ή όλα τα παραπάνω συμπτώματα.

Εάν έχετε ακράτεια υπερχείλισης μπορεί να εμφανίσετε:

Μερικές φορές μπορεί να παρουσιάσετε διαρροή ούρων χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση. Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος ακράτειας σε παιδιά που έχουν πρόβλημα ενυδάτωσης την ημέρα ή τη νύχτα και στους ηλικιωμένους. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άλλες ηλικίες, σε διάφορες περιστάσεις.

Η λειτουργική ακράτεια σχετίζεται με μειωμένη γνωστική λειτουργία και κινητικότητα. Το κύριο σύμπτωμα είναι η αδυναμία να φτάσετε στην τουαλέτα εγκαίρως. Υπάρχουν πολλά προσωρινά ή μακροχρόνια ιατρικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε λειτουργική ακράτεια ούρων, αλλά συνήθως η κύστη είναι υγιής. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρχει και άλλος τύπος ακράτειας κύστης εκτός από τη λειτουργική ακράτεια.

Ποια είναι τα αίτια της ακράτειας ούρων;

Υπάρχουν ορισμένες αιτίες ακράτειας που είναι κοινές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και φύλα, ενώ άλλες είναι συγκεκριμένες για το φύλο ή/και την ηλικία.

Ακράτεια ούρων στις γυναίκες

Η ακράτεια επηρεάζει περίπου τις διπλάσιες γυναίκες από τους άνδρες. Αυτό οφείλεται σε κοινές αλλαγές στην υγεία και το σώμα μιας γυναίκας, όπως η εγκυμοσύνη, οι ορμονικές αλλαγές, η εμμηνόπαυση και η γήρανση.

Στην εγκυμοσύνη, η διαστελλόμενη μήτρα ασκεί πίεση στην κύστη. Οι μύες του σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης και οι μύες του πυελικού εδάφους μπορεί να κατακλυστούν από αυτό και να εξασθενήσουν. Το αυξημένο βάρος της μήτρας είναι ένας άλλος τεράστιος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη συχνότητα των διαρροών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, αυτοί οι μύες τεντώνονται και εξασθενούν περαιτέρω, αφήνοντας πολλές γυναίκες να υποφέρουν από ακράτεια από στρες. Οι γυναίκες που κάνουν φυσικό τοκετό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια αργότερα στη ζωή τους.

Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα, μια ορμόνη που βοηθά στη διατήρηση της υγείας της επένδυσης της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Η φθορά αυτών των ιστών μπορεί να επιδεινώσει την ακράτεια. Η ανεπάρκεια οιστρογόνων είναι πολύ συχνή σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ούρων.

Ακράτεια ούρων στους άνδρες

Η διαρροή ούρων και η ανδρική ακράτεια μπορεί να συμβούν για διάφορους λόγους και τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης στους άνδρες είναι πιο συνηθισμένα από ό,τι νομίζετε. Φυσικά, η διαρροή ούρων διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, η επείγουσα ακράτεια, η οποία είναι επίσης γνωστή ως υπερδραστήρια κύστη, είναι ο πιο κοινός τύπος διαρροής ούρων στους άνδρες.

Οι κοινές αιτίες ειδικά για την ανδρική ακράτεια περιλαμβάνουν:

Οι άνδρες μπορεί να βιώσουν μετά την ντρίμπλα, γνωστή ως ντρίμπλα μετά την ούρηση και τερματική ντρίμπλα, όταν μερικές σταγόνες ούρων διαρρέουν αφού έχουν πάει στην τουαλέτα, ακόμα κι αν έχουν «περιμένει και τινάξει». Στη συνέχεια, συμβαίνει ντρίμπλα επειδή η κύστη δεν αδειάζει εντελώς κατά την ούρηση. Αντίθετα, τα ούρα συσσωρεύονται στον σωλήνα που οδηγεί από την ουροδόχο κύστη.

Συχνές αιτίες μετά από ντρίμπλα είναι η διεύρυνση ή η αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους. Στους άνδρες, οι μύες του πυελικού εδάφους μπορεί να αποδυναμωθούν από:

Η ανδρική ακράτεια ούρων δεν είναι αναπόφευκτη και πολλοί δεν θα βιώσουν ποτέ την πάθηση. Για αρκετούς από αυτούς που το κάνουν, θα είναι μόνο προσωρινό.

Ακράτεια ούρων στα παιδιά

Τα περισσότερα προβλήματα της ουροδόχου κύστης στα παιδιά προκαλούνται από λειτουργικό πρόβλημα.

Οι αιτίες της ακράτειας ούρων που δεν εξαρτώνται από το φύλο περιλαμβάνουν:

Μερικές από τις αιτίες της ακράτειας ούρων που σχετίζεται με αναπηρία περιλαμβάνουν προβλήματα με το περπάτημα όπως η αρθρίτιδα ή η εγκεφαλική παράλυση και προβλήματα με τη μνήμη ή τη μάθηση όπως η άνοια και η διανοητική αναπηρία.

Ποιες είναι οι θεραπείες για την ακράτεια ούρων;

Εάν η ακράτεια ούρων είναι συχνή ή επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική συμβουλή από τον γιατρό σας. Υπάρχει ένας αριθμός επιλογών για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων, μερικές από τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τον τύπο της ακράτειας ούρων που έχετε και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. Εάν η ακράτεια ούρων προκαλείται από μια υποκείμενη πάθηση, μπορεί να λάβετε θεραπεία για αυτήν παράλληλα με τη θεραπεία ακράτειας.

Οι θεραπείες που δεν περιλαμβάνουν φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση συνήθως δοκιμάζονται πρώτα.

Αυτά περιλαμβάνουν:

Εάν η ακράτεια ούρων δεν βελτιώνεται σημαντικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή ασκήσεις, συνταγογραφούμενα φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση θα συνιστώνται συνήθως ως το επόμενο βήμα. Το είδος του φαρμάκου ή της χειρουργικής επέμβασης θα εξαρτηθεί από το άτομο, τα συμπτώματά του και το προηγούμενο ιατρικό του ιστορικό.

Υπάρχουν αρκετά φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τη διαρροή. Μερικά από αυτά τα φάρμακα σταθεροποιούν τις μυϊκές συσπάσεις που προκαλούν προβλήματα με μια υπερδραστήρια κύστη. Άλλα φάρμακα κάνουν στην πραγματικότητα το αντίθετο, χαλαρώνοντας τους μύες για να επιτρέψουν στην ουροδόχο κύστη σας να αδειάσει εντελώς. Οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης μπορεί συχνά να περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των οιστρογόνων που μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση και μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας της ουροδόχου κύστης.

Τα επιθέματα ακράτειας και άλλα προϊόντα και συσκευές μπορούν να κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, περιμένοντας τη διάγνωση ή την αποτελεσματική θεραπεία.

Αυτά περιλαμβάνουν:

Αποφύγετε τη χρήση σερβιετών για την ακράτεια ούρων καθώς παραμένουν υγρά και μπορεί να πονέσουν το δέρμα.

Πώς να αποτρέψετε την ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων δεν μπορεί πάντα να προληφθεί.

Ωστόσο, για να μειώσετε τον κίνδυνο:

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που βοηθούν στη βελτίωση της ακράτειας ούρων μπορεί να περιλαμβάνουν:

Καθώς η ακράτεια ούρων γίνεται πιο συχνά τώρα σε σύγκριση με πριν από δέκα χρόνια, οι άνθρωποι είναι πιο ενεργοί στην αναζήτηση θεραπείας. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε επηρεάζεται από ακράτεια ούρων, μιλήστε με τον γιατρό σας – μπορεί να σας βοηθήσει.

Schreibe einen Kommentar