Όλα για την Ακράτεια Εντέρου | Συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

2
Όλα για την Ακράτεια Εντέρου |  Συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Η ακράτεια του εντέρου μπορεί επίσης να αναφέρεται ως ακράτεια κοπράνων ή πρωκτική ακράτεια. δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις κινήσεις του εντέρου. Όσοι έχουν ακράτεια εντέρου μπορεί να έχουν ακούσια απώλεια υγρών ή στερεών κοπράνων. Τα κόπρανα διαρρέουν από το ορθό χωρίς προειδοποίηση και μπορεί να κυμαίνεται από περιστασιακή διαρροή κοπράνων κατά τη διάρκεια του ανέμου, έως πλήρη απώλεια ελέγχου του εντέρου. Αυτή η διαρροή μπορεί να συμβεί με ή χωρίς τη γνώση ενός ατόμου.

Το έντερο είναι μέρος του πεπτικού συστήματος και εργάζεται για να αφομοιώσει την τροφή που καταναλώνεται, να απορροφά τα καλά και τα θρεπτικά συστατικά στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια να επεξεργάζεται και να αποβάλλει τα απόβλητα που το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Το πεπτικό σύστημα λειτουργεί πιέζοντας την τροφή μέσα από τα έντερα, κάτι που συνήθως διαρκεί από 24 έως 72 ώρες. Οι μυϊκές συσπάσεις συμπιέζουν (περισταλτική) την τροφή μέσω των διαφορετικών τμημάτων του εντέρου. Αυτά τα διαφορετικά τμήματα χωρίζονται από ζώνες μυών, ή σφιγκτήρες, που λειτουργούν ως βαλβίδες. Η διέλευση της τροφής από τη μια περιοχή του εντέρου στην άλλη συντονίζεται έτσι ώστε η τροφή να παραμένει σε μια συγκεκριμένη περιοχή για αρκετό καιρό ώστε το έντερο να κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά, δηλαδή να απορροφά υγρά και θρεπτικά συστατικά ή να επεξεργάζεται και να αποβάλλει τα απόβλητα.

Μόλις το έντερο κάνει τη δουλειά του και απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, τα απόβλητα ταξιδεύουν στο ορθό που τεντώνεται, πυροδοτώντας ένα μήνυμα στον εγκέφαλο που λέει ότι το έντερο είναι γεμάτο και πρέπει να αδειάσει.

Οι μύες του πυελικού εδάφους, όταν είναι καλά τονισμένοι, διασφαλίζουν ότι ο πρωκτός παραμένει κλειστός μέχρι να έρθει η ώρα να πάτε στην τουαλέτα. Όταν πρέπει να πάμε στην τουαλέτα, ο εγκέφαλος λέει στους μυς του πρωκτικού σφιγκτήρα, μέσω των νεύρων, να χαλαρώσουν. Καθώς οι μύες χαλαρώνουν, ο πρωκτός ανοίγει και το ορθό αδειάζει.

Το μήκος του πρωκτικού πόρου είναι περίπου 3-4 cm στις γυναίκες και μερικές φορές ελαφρώς μεγαλύτερο στους άνδρες. Ο εσωτερικός και ο εξωτερικός σφιγκτήρας σχηματίζουν δύο ομόκεντρους δακτυλίους που εκτείνονται κατά μήκος του πρωκτικού πόρου. Ο έσω πρωκτικός σφιγκτήρας (IAS) είναι κατασκευασμένος από λείο μυ και δεν έχουμε εθελοντικό έλεγχο αυτού του μυός. Λειτουργεί αυτόματα για να κρατά τον πρωκτό κλειστό μέχρι να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κένρωση. Ο εξωτερικός σφιγκτήρας του πρωκτού (EAS) είναι κατασκευασμένος από γραμμωτούς μυς, ίδιους με τους μύες του πυελικού εδάφους, και έχουμε εκούσιο έλεγχο του EAS, επιτρέποντάς μας να κρατηθούμε αν γνωρίζουμε τον αέρα ή τη διάρροια.

Οι μύες του πυελικού εδάφους είναι στρώματα μυών που τεντώνονται σαν ένα φύλλο από το ηβικό οστό μπροστά, μέχρι το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, τον κόκκυγα. Υπάρχουν τρία ανοίγματα μέσω του πυελικού εδάφους στις γυναίκες και δύο στους άνδρες – ο πρωκτός (πίσω δίοδος), ο κόλπος στις γυναίκες (κανάλι γέννησης) και η ουρήθρα (έξοδος της ουροδόχου κύστης). Οι μύες υποστηρίζουν αυτά τα τρία ανοίγματα, αλλά εάν είναι εξασθενημένα ή δεν είναι σε καλή κατάσταση, δεν μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τα ανοίγματα.

Μέσω μιας σειράς αντανακλαστικών και σημάτων τα νεύρα στο έντερο συντονίζονται με τους μύες του πυελικού εδάφους και τους σφιγκτήρες του πρωκτού προκειμένου να αποθηκεύεται το περιεχόμενο του εντέρου έως ότου υπάρξει κατάλληλος χρόνος και μέρος για να πάτε στην τουαλέτα και στη συνέχεια να επιτραπεί η πλήρη κένωση του εντέρου μία φορά. η τουαλέτα.

Αυτός ο συντονισμός διασφαλίζει ότι οι σφιγκτήρες παραμένουν κλειστοί, ανοίγοντας μόνο κατά την αφόδευση. Έτσι, όταν το ορθό γεμίζει και η πίεση στο εσωτερικό του αυξάνεται, τα νεύρα αντιλαμβάνονται την πίεση και λένε στον εγκέφαλο γι‘ αυτό. Στη συνέχεια, ο εγκέφαλος στέλνει σήματα μέσω των νεύρων για να κρατήσει κλειστό τον εξωτερικό σφιγκτήρα. Κανονικά, αυτό αποτρέπει τη διαρροή και ονομάζεται αντανακλαστικό φύλαξης.

Όταν οποιοδήποτε μέρος αυτής της διαδικασίας δεν λειτουργεί σωστά, τότε μπορεί να εμφανιστεί ακράτεια εντέρου. Μερικοί άνθρωποι με ακράτεια εντέρου αισθάνονται την επιθυμία να κάνουν κενώσεις, αλλά δεν μπορούν να περιμένουν να φτάσουν στην τουαλέτα. Άλλοι άνθρωποι δεν αισθάνονται την αίσθηση μιας εκκρεμούς κίνησης του εντέρου, διοχέτευσης κοπράνων χωρίς να το γνωρίζουν.

Schreibe einen Kommentar