Από online μέχρι στο δρόμο

4
Από online μέχρι στο δρόμο

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει αφήσει θετικό αντίκτυπο στο ηλεκτρονικό εμπόριο σήμερα και επίσης διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην παροχή των αγορών. Η Muneerah Bee επικοινωνεί με τον Joseph Ng, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Skyfy Technology, για να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζουν οι έμποροι λιανικής όσον αφορά την εφοδιαστική για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τα logistics συχνά θεωρούνται το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στη Νοτιοανατολική Ασία και κανένας έμπορος λιανικής δεν θα ήθελε να χάσει έναν πελάτη λόγω μιας καθυστέρησης αποστολής που ήταν εκτός ελέγχου της εταιρείας.

Η υλικοτεχνική πολυπλοκότητα είναι μία από τις προκλήσεις των logistics του ηλεκτρονικού εμπορίου που ο Joseph Ng, Διευθύνων Σύμβουλος του logistics enabler Skyfy Technology, έχει εντοπίσει καθώς οι αυξημένες απαιτήσεις υπηρεσιών έχουν οδηγήσει σε περισσότερες προσφερόμενες επιλογές και μοντέλα παράδοσης.

Η υλικοτεχνική πολυπλοκότητα είναι μία από τις προκλήσεις των logistics του ηλεκτρονικού εμπορίου που ο Joseph Ng, Διευθύνων Σύμβουλος του logistics enabler Skyfy Technology, έχει εντοπίσει καθώς οι αυξημένες απαιτήσεις υπηρεσιών έχουν οδηγήσει σε περισσότερες προσφερόμενες επιλογές και μοντέλα παράδοσης. «Ενώ μια επιλογή παράδοσης ήταν ο κανόνας, συνήθως παραδίδεται από μία τοποθεσία εκπλήρωσης (συνήθως ένα αποκλειστικό κέντρο διανομής ηλεκτρονικού εμπορίου), σήμερα βλέπουμε τουλάχιστον τρεις επιλογές παράδοσης (κανονική παράδοση, γρήγορη παράδοση και παραλαβή), με πολλαπλές τοποθεσίες εκπλήρωσης (κέντρα διανομής ηλεκτρονικού εμπορίου, απευθείας από προμηθευτές και από καταστήματα)», παρατήρησε.

Για να ξεπεραστεί αυτό, ο Ng πρότεινε να εστιάσουμε στις ικανότητες και μια καλή στρατηγική απαιτεί μελέτη των αναγκών των πελατών, μια εις βάθος έρευνα μάρκετινγκ και την ικανότητα δημιουργίας φρέσκων ιδεών. Είπε: «Η εύρεση των κατάλληλων ικανοτήτων για την εταιρεία σας μπορεί να πάρει πολύ χρόνο και προσπάθεια. Στη συνέχεια, το να συνδυάσετε όλα τα κομμάτια για να σχηματίσετε μια επιτυχημένη ομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου είναι συχνά δύσκολο. Αλλά αν αναπτύξετε μια αποτελεσματική στρατηγική σε συνδυασμό με τις κατάλληλες ικανότητες πληροφορικής, ανθρώπινου δυναμικού, μάρκετινγκ και υλικοτεχνικής υποστήριξης, οι πιθανότητές σας για επιτυχία στο ηλεκτρονικό εμπόριο αυξάνονται σημαντικά».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει συντονισμός σε πραγματικό χρόνο μεταξύ της αποθήκης και της εξυπηρέτησης πελατών όταν δεν εφαρμόζεται τεχνολογία για τη διαχείριση ολόκληρης της διαδικασίας εκπλήρωσης. Η αναποτελεσματική εφαρμογή τεχνολογίας και η εξάρτηση από τη διοικητική εργασία καθιστούν τη συνεργασία μεταξύ πολλών μερών δύσκολη και, τελικά, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παροχή υπηρεσιών στον πελάτη, σύμφωνα με τον Ng. «Για παράδειγμα, η ορατότητα των παραδόσεων από την αποθήκη στον πελάτη μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα με ένα σύστημα διαχείρισης στόλου που παρακολουθεί το εργατικό δυναμικό που παραδίδει τα αγαθά. Η εξυπηρέτηση πελατών μπορεί εύκολα να παρακολουθεί την τοποθεσία των αγαθών και να ενημερώνει τους πελάτες για την αναμενόμενη ώρα άφιξης της παράδοσης χωρίς να χρειάζεται να καλέσετε τον οδηγό, ο οποίος θα μπορούσε να μην μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο καθώς οδηγεί», είπε. .

Παροχή αποτελεσμάτων
Όσον αφορά την επιλογή μιας υπηρεσίας εκπλήρωσης και logistics ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ασία, οι συμφωνίες επιπέδου υπηρεσιών τεχνολογίας και ενοποίησης (SLA), το δίκτυο logistics τρίτων εταιρειών logistics (3PLs), η αυτοματοποίηση εκπλήρωσης παραγγελιών και οι αναφορές εκπλήρωσης είναι μερικές από τις σημαντικές παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, συμβούλεψε ο Ng.

Για παράδειγμα, όταν επιλέγετε μια τρίτη εταιρεία logistics, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη γεωγραφική της παρουσία. «Εταιρείες με δραστηριότητες σε πολλές χώρες σε μια περιοχή μπορεί να θέλουν να συνεργαστούν με έναν πάροχο που βρίσκεται σε παρόμοια τοποθεσία. Οι τρίτες εταιρείες logistics και οι μεταφορείς επενδύουν όλο και περισσότερο στην επέκταση του δικού τους δικτύου logistics, τεχνολογίας και υπηρεσιών. Ως αποτέλεσμα, εμφανίστηκαν και αυτοί ως βασικοί παίκτες στην τελειοποίηση του τελευταίου μιλίου», σχολίασε.

Είναι επίσης σημαντικό για τις εταιρείες να επανεξετάσουν το μοντέλο λειτουργίας τους για την εφοδιαστική και να αναλάβουν περισσότερο ρόλο ενορχηστρωτή για τη λειτουργία εκπλήρωσής τους, σύμφωνα με τον Ng: «Για αποτελεσματική διαχείριση απόδοσης από τρίτους, είναι επομένως καθοριστικής σημασίας να υπάρχει τεχνολογία ενεργοποίησης και το σωστό σύνολο βασικών δεικτών απόδοσης (KPI) και SLA με τους εταίρους εφοδιαστικής».

Η βελτιστοποίηση των παραδόσεων του τελευταίου μιλίου ξεκινά με ένα κατάλληλο δίκτυο εκπλήρωσης ή μια τεχνολογική λύση, πρόσθεσε. Αυτή η λύση θα πρέπει να βασίζεται σε σχετικές απαιτήσεις υπηρεσίας που έχουν αντίκτυπο στη διαδικτυακή μετατροπή. «Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ο σχεδιασμός της λύσης να είναι μια ολοκληρωμένη προσπάθεια τόσο της διαχείρισης κατηγορίας όσο και της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας για την εξισορρόπηση των αναγκών και των δυνατοτήτων».

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας βοηθά επίσης στον εξορθολογισμό της διαδικασίας εκπλήρωσης. Για παράδειγμα, όταν υποβάλλεται μια παραγγελία, η λύση μπορεί να ειδοποιήσει αυτόματα το άτομο ή την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την αποστολή των αντικειμένων. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν πολλαπλές αναφορές εκπλήρωσης — μία για κάθε πάροχο εκπλήρωσης και την ομάδα προϊόντων για την οποία είναι υπεύθυνοι για την αποστολή. Η αναφορά εκπλήρωσης εμφανίζει τα στοιχεία επικοινωνίας του πελάτη, τα στοιχεία αποστολής και την ποσότητα και το όνομα του προϊόντος(ων) που παραγγέλθηκε.


Ο JOSEPH NG, Διευθύνων Σύμβουλος της Skyfy Technology, μοιράζεται τις προβλέψεις του για το μέλλον των logistics ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ασία.

 • Τα logistics του τελευταίου μιλίου θα πάρουν εμπορευματοποιούνται
  Η Νοτιοανατολική Ασία έχει δει άφθονη χρηματοδότηση επιχειρηματικού κεφαλαίου που δημιουργεί νεοφυείς επιχειρήσεις στο τελευταίο μίλι και κατά παραγγελία, όπως οι Ninja Van, οι Sendit του Ascend Group και Skootar. Ακόμη και οι εφαρμογές καμπίνας και ποδηλάτου όπως το Go-Jek και το Grab έχουν αξιοποιήσει τις υπηρεσίες παράδοσης ως πρόσθετη ροή εσόδων. «Όλα αυτά έχουν προσθέσει πίεση σε κατεστημένους φορείς όπως η Kerry Logistics, η DHL και η JNE, οι οποίοι απλώς χαράζουν την επιφάνεια στον γρήγορο χώρο εφοδιαστικής ηλεκτρονικού εμπορίου», σημείωσε ο Ng.
 • Η Νοτιοανατολική Ασία θα οδηγήσει ενοποιήσεις στο διαδίκτυο τομέα πληρωμών
  «Το έτος σηματοδοτεί την αρχή της ενοποίησης στον χώρο πληρωμών στη Νοτιοανατολική Ασία. Η κυριαρχία της αντικαταβολής (COD) – το 75% των συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου στην περιοχή – έχει εμπνεύσει μια πληθώρα νεοφυών επιχειρήσεων όπως η Omise και η DOKU και ίδρυσαν εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τράπεζες για την κατασκευή του επόμενου PayPal», πρόσθεσε ο Ng.
 • Το πρώτο μίλι θα είναι σημαντικό
  Ενώ οι οδηγοί παράδοσης τελευταίου μιλίου είναι οπλισμένοι με εφαρμογές για κινητά και ηλεκτρονικές πληροφορίες, οι μεταφορείς στο πρώτο μίλι βασίζονται σε έντυπη τεκμηρίωση που καλύπτει πληροφορίες οδηγού και λεπτομέρειες αποστολής. Ο Ng προέβλεψε ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει καθώς οι εταιρείες εξετάζουν τρόπους να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να κάνουν το πρώτο μίλι πιο αποτελεσματικό.
 • Ηλεκτρονικό εμπόριο 2.0
  Η ευκαιρία στο ηλεκτρονικό εμπόριο θα μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς το «Ηλεκτρονικό εμπόριο 2.0». Ο Ng εξήγησε: «Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα βασίσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα όχι σε παραδοσιακές οικονομίες κλίμακας αλλά σε ένα μείγμα [apparel company] Ο ιδρυτής της Bonobos, Andy Dunn, καλεί την αποκλειστική τιμολόγηση, την επιλογή, την εμπειρία και τα εμπορεύματα. Ενώ το E-commerce 1.0 είναι ένα παιχνίδι ωμής βίας και δύναμης, το E-commerce 2.0 εκμεταλλεύεται τα κενά του 1.0 με πολλούς δημιουργικούς τρόπους για να αποφύγει το παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος ενάντια σε μεγαθήρια όπως η Alibaba και η Amazon».
  • Επωνυμίες που υιοθετούν τις δικές τους διαδικτυακές στρατηγικές
  Χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και πλατφόρμες που δίνουν τη δυνατότητα στις επωνυμίες να ανοίγουν νέα κανάλια και να διευρύνουν την εμβέλεια των πελατών τους, οι επωνυμίες δεν χρειάζεται πλέον να βασίζονται σε παραδοσιακά κανάλια λιανικής και χονδρικής διανομής και πωλήσεων. «Για παράδειγμα, μεταβαίνοντας απευθείας στους καταναλωτές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, το BuildDirect.ca, το οποίο παρέχει οικοδομικά υλικά που ήταν παραδοσιακά διαθέσιμα για αγορά σε λιανοπωλητές οικιακής βελτίωσης, είναι πλέον σε θέση να αξιοποιήσει την ανάλυση δεδομένων για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα στην εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσίες προς την αγορά», μοιράστηκε.

Πληροφορίες δημοσίευσης: Λιανική Ασία | 16 Ιουλίου 2018

Διαδικτυακό περιοδικό: Λιανική Ασία | 16 Ιουλίου 2018

Schreibe einen Kommentar